El Congrés estatal interprofessional de mediació ens va permetre als professionals del món de la resolució de conflictes debatre i reflexionar junts al voltant de temàtiques clau de l’estat actual d’aquesta disciplina a l’Estat espanyol
Van ser dos dies molt intensos al Congrés estatal interprofessional de mediació de Tortosa, tan de debat al voltant de l’estat actual de la mediació en el nostre país, com de tallers, al voltant de temàtiques específiques dins l’àmbit de la mediació.
Des de Bisaid volem ressaltar el debat que va tenir lloc en el Congrés sobre el paper de l’advocat dins el procés de mediació i la necessitat de que l’advocat pugui també exercicir el rol de conflictòleg per poder assessorar al seu client sobre el procediment més adequat per tractar el seu conflicte (negociació representada, mediació de conflictes, arbitratge, judici etc).
També va tenir lloc en el Congrés un taller molt útil, pels professionals de la mediació, sobre la gestió de les emocions de les parts en el procés de mediació. L’impacte de les emocions que tot conflicte genera en les persones té una influència cabdal, tan en el desenvolupament com en la resolució del conflicte. L’habilitat del professional de la mediació en gestionar les emocions dels mediats, així com de regular el propi mediador les emocions que el cas de mediació li pot generar a ell són qüestions clau per assegurar l’èxit del procediment.
La cloenda del Congrés amb la retransmissió de l’audiovisual sobre el procés de creació de l’obra “La mirada del otro”, peça teatral que documenta les trobades restauratives entre víctimes i disidents d’ETA, va ser la millor manera d’ensenyar que la mediació té cabuda en la majoria d’àmbits de la nostra vida.On hi hagi relació entre persones hi ha conflictes i sempre que hi ha conflictes l’opció del diàleg és important valorar-la, des d’un primer moment.